Menu
kontakt

MARKICE U ČAST DUŽIJANCE

Pošte Srbije pustile su u promet poštanske marke, koverte i specijalne žigove koji su posvećeni stogodišnjici jedne od najvećih manifestacija subotičkih Hrvata-Bunjevaca- Dužijance. U velikoj većnici Gradske kuće 01.07.2011. su predstavljene poštanske marke koje će se koristiti u domaćem i međunarodnom poštanskom saobraćaju. Nakon serije poštanskih maraka posvećenih stogodišnjici prvog leta Ivana Sarića i veka Dužijance, u najavi je i izdavanje specijalne serije posvećene stogodišnjici završetka izgradnje Gradske kuće.

Na markama su se našle maketa Katedrale sv. Terezije Avilske izrađena od slame, kao i kruna takođe od slame, koju su izradile Kata Rogić i Mara Ivković Ivandekić 1973. godine. Drugu krunu, koja će isto se naći na poštanskoj marki, izradila je povodom jubileja Dužijance Jozefina Skenderović. Serija maraka sadržaće i vinjete izrađene po osnovu fotografija Augustina Jurige na kojima su predstavljeni risarski radovi i drugi običaji vezani za Dužijancu. Poštanske marke osmislila je i projektovala Nadežda Skočajić, akademski slikar-grafičar, uz stručnu saradnju dr Andrije Kopilovića i Ljudevita Vujković Lamića.

Poštanska marka sa krunom vredi 55 dinara i prodavaće se za međunarodni ptt saobraćaj, dok je markica sa Katedralom za domaći saobraćaj 22 dinara. Za promociju su napravljene koverte sa žigom i klasjem žita, a prvi primerci uručeni su gradonačelniku Saši Vučiniću.

 


Pošta izdaje marke posvećene Ivanu Sariću

 

Pošta Srbije sredinom oktobra 2010. godine emitovala je prigodnu seriju poštanskih maraka posvećenu prvom letu subotičanina Ivana Sarića, čoveka sa kojim počinje istorija naše avijacije.

Prvi let avionom na ovim prostorima Ivan Sarić izveo je iznad subotičkog hipodroma 16. oktobra 1910. letilicom ručne izrade pred 7.000 zainteresovanih subotičana. Inače, ovo nije prva poštanska marka sa motivima aviona „Sarić-1”. Marka je emitovana 25. decembra 1995. godine i štampana je ofset tehnikom u Zavodu za izradu novčanica u Beogradu. Avion „Sarić-1”, rekonstruisan na osnovu originalnih delova, nalazi se u Muzeju vazduhoplovstva na Aerodromu „Nikola Tesla” u Beogradu.

Nakon što je obnovljen spomenik Ivanu Sariću, najavljeno je da će Grad Subotica, Muzej vazduhoplovstva iz Beograda, aerodrom "Ivan Sarić'" i druge institucije ove jeseni obeležiti veliki jubilej, vek od prvog leta u Srbiji.


 

Poštanske markice sa Rolling Stonesima

Austrijska pošta je izdala poštanske markice sa slikama članova legendarnog rock sastava The Rolling Stones.
U znak zahvale što će Stonesi Austriju posjetiti u okviru 40 Licks turneje pošta je izdala markice sa slikama Micka Jaggera, Keitha Richardsa, Charlie Wattsa i Ronniea Wooda.
Stonesi, koji su prema riječima njihovog glasnogovornika oduševljeni ovim gestom, već sutra će u Beču održati koncert.

Svaka markica košta 0.55 eura, a ovo je prvi put da se neko ko nije na čelu države nađe na markicama.

 

Filatelija i ribolov
Putujuće ribe

Poštanska marka kao i svaki drugi značajan pronalazak, ima dugu istoriju. Prva koja je puštena u promet, potiče iz Velike Britanije, a datira iz 1840. godine. Lik kraljice Viktorije, tada je strogo pozdravljao primaoce pisama.
Ubrzo je marka postala neizbežnii deo pošiljki, a kako je istorija "okretala točak", tako su se i portreti istorijski važnih ličnosti smenjivali jedan za drugim. Preskočićemo vekove, do trenutka kada su na red došle prigodne serije poštanskih maraka, veselijeg izgleda.
Prirodni motivi, zaštićene ptice i životinje, flora... To je ono što nas zanima.
I PTT je pronašao način da obraduje ribolovce. Danas sve zemlje sveta u
svojim filatelističkim zbirkama imaju bar po jednu seriju poštanskih maraka,
na kojima se nalaze retke morske ili rečne riblje vrste ili, jednostavno, najzanimljiviji stanovnici voda pojedinh područja.
Uživajte!

preuzeto iz časopisa BISTRO
piše: Negovan Žekić